Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie.

porcja dla 2 osób

Składniki:

4 garście rukoli

pierś z indyka

garść małych pomidorków koktajlowych

4 łyżki pestek dyni

około 10 płatków parmezanowych

sos:

1/4 szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka ostrej musztardy dijon

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżka miodu

szczypta kurkumy

sól, pieprz

zagęszczony sos balsamiczny

Przygotowanie:

  • Rukolę umyć i osuszyć. Większe pomidorki przekroić na pół. Pestki dyni uprażyć na patelni. Indyka pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem soli i pieprzu.
  • Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki oprócz zagęszczonego sosu balsamicznego.
  • Na talerzu rozłożyć rukolę, pomidorki, uprażone pestki dyni, indyka. Polać sosem. Posypać płatkami parmezanu i polać zagęszczonym sosem balsamicznym.

Smacznego! 🙂

IMGP6884j.jpg

15 uwag do wpisu “Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu

Dodaj odpowiedź do Veronica Lucy Anuluj pisanie odpowiedzi