Do tej potrawy używamy puree z dyni, które utworzy kremowy sos. Dodatkiem są pieczarki z świeżym rozmarynem, który nadaje cudownego aromatu. To danie jest must have w obecnym sezonie dyniowym!
porcja dla 2-3 osób
Składniki:
200 g ryżu arborio do risotto
1,5 szklanki puree z dyni
2 pieczarki
około 1 litr bulionu
gałązka rozmarynu
3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan )
1/2 szklanki białego wina
2 ząbki czosnku
1 cebula
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać przez około 1 minutę. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby stał się lekko przezroczysty. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Dodać 1 chochlę bulionu i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 min, ciągle mieszając i po trochę dolewać płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać.
- Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku, dodać ser, sól i wszystko razem wymieszać.
- Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Pieczarki pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelni. Dodać gałązkę rozmarynu i smażyć razem przez około 4 minuty, aż pieczarki się zarumienią.
- Podawać tak jak na zdjęciu.
Smacznego! 🙂
Ah brzmi i wygląda obłędnie! Uwielbiam dynię, pieczarki i rozmarym, a ich połączenie to już zupełnie;) Muszę zrobić w tygodniu taki obiad:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam dynie 🙂 Na pewno zrobię na obiad. Dynie mam więc może dziś 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawy przepis, a jako, że są pieczarki to muszę wypróbować 😀
PolubieniePolubienie
ja bym chętnie takie risotto zjadła:)
PolubieniePolubienie
Moje smaki! 🙂
Chętnie wypróbuję, bo akurat puree z dyni jest w mojej kuchni, reszta też się znajdzie. 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/
PolubieniePolubienie
Wooow! Czegoś takiego nie widziałam! A dynię uwielbiam ❤
PolubieniePolubienie
Kurczę, kilka razy próbowałam robić risotto, ale zawsze było jakieś mdłe i nijakie i się zraziłam, może tym razem będzie lepiej? Muszę zakupić składniki i wypróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Właśnie wczoraj robiłam risotto z dynią! Uwielbiam 🙂 Muszę spróbować też z dodatkiem pieczarek, wg Twojego przepisu 🙂
PolubieniePolubienie
Nie wiem jak to się stało, że dynię odkryłam dopiero rok temu. Daje tyle możliwości kulinarnych, że nie mogę przestać się nią zachwycać.
PolubieniePolubienie
Musi być cudownie aromatyczne ❤
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania. Pychota 🙂
PolubieniePolubienie
Risotto z dynią jeszcze nie jadłem… trzeba wypróbować przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda wspaniale! Bardzo ciekawy przepis!
PolubieniePolubienie
To musi być razem bardzo smaczne : )
PolubieniePolubienie
Bardzo fajny przepis 😊 chetnie wyprobuje…
PolubieniePolubienie
Risotto z dynia jeszcze nie próbowałam, Twoje wygląda cudnie 🙂
PolubieniePolubienie
dynia jest w naszym domu wprost uwielbiana więc ciągle szukam inspiracji by nigdy nam się nie znudziła – a ten pomysł jest wprost idealny 🙂
PolubieniePolubienie
Super!Bardzo lubię dynię i w tej postaci bardzo mi się podoba
PolubieniePolubienie
Jak to pięknie wygląda ❤ Myślę, że zamiast pieczarek cudownie pasowałyby też borowiki 🙂
PolubieniePolubienie
Oczywiście, że tak! 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam risotto, dynię i pieczary. Muszę wypróbować! 🙂
PolubieniePolubienie
Kocham risotto! ale z dynią jeszcze nigdy nie kosztowałam
PolubieniePolubienie
O jej jak to pysznie wygląda 🙂 ciekawe czy jest jeszcze dostępna dynia bo chętnie bym zrobiła takie cudo na obiad
PolubieniePolubienie
Sądzę, że jeszcze powinnaś ją gdzieś znaleźć – np. na ryneczku. 🙂
PolubieniePolubienie
wygląda smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
o mamma mia wygląda obłędnie !!!
PolubieniePolubienie
Ojjj ! Jak ja kocham ten cudowny kolor ! Już kocham to ristotto. To jedno z ulubionych dań, a w tym słonecznym kolorze – jest cudne !
PolubieniePolubienie
Jakie to musi być pyszne <3…!
PolubieniePolubienie
O kurczę, ile tutaj wspaniałych przepisów, super blog! :)))
PolubieniePolubienie
Piękny kolor ma to risotto. W ogóle wygląda bardzo apetycznie!
PolubieniePolubienie