Pyszne, wysoko wartościowe danie! Idealna potrawa na obecny sezon z powodu łatwej dostępności dyni w sklepach warzywnych i supermarketach. Wiele aromatu, cudowny smak i sycące danie jest idealne na jesienne wieczory! Zapraszam do gotowania. 🙂
porcja dla 3 osób
Składniki:
200 g krewetek (mogą być zamrożone)
1,5 szklanki upieczonej, pokrojonej w kostkę dyni
70 g makaronu ryżowego cienkiego
3/4 szklanki mleka kokosowego
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki startego imbiru
1/4 łyżeczki chilli
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sok z 1/3 cytryny
2 łyżki sosu sojowego
sól
olej kokosowy
Przygotowanie:
- Czosnek i cebulę drobno posiekać. Do moździerza wrzucić imbir, posiekany czosnek i cebulę, wsypać chili, kurkumę, curry, paprykę słodką. Wszystko rozetrzeć na gładką pastę.
- W garnku rozgrzać około 5 łyżek oleju kokosowego. Wrzucić pastę i smażyć wszystko około 3 minuty. Dodać dynię i wszystko razem wymieszać. Wlać bulion, mleko kokosowe, dodać sos rybny, sos sojowy i lekko do smaku dodatkowo posolić. Wymieszać. Zagotować. Dodać krewetki i gotować około 2 minuty. Dodać makaron ryżowy i pozostawić pod przykryciem na około 5 minut. Spróbować i ewentualnie dosolić. Podawać.
Smacznego!
Curry idealnie pasuje do dyni! Pyszne bogate danie 🙂
PolubieniePolubienie
Super muszę kiedyś spróbować.
PolubieniePolubienie
Krewetek nie zjem ale resztę z wieka chęcią 🙂 Super zupka 🙂
PolubieniePolubienie
Równie dobrze można zastąpić kurczakiem. 🙂
PolubieniePolubienie
Twoja propozycja musi być nieziemsko pyszna! Uwielbiam krewetki 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie.
PolubieniePolubienie
Zdecydowanie moje smaki! krewetki, mleczko kokosowe, mniam. musze wypróbować 🙂
PolubieniePolubienie
Apetycznie wygląda!
PolubieniePolubienie
Wspaniale i smacznie wygląda! Jaglusiu masz smaczne przepisy:)
pozdrawiam Cię serdecznie!
PolubieniePolubienie