Ryż basmati z ananasem, indykiem i kokosem

Orientalne, lekkie i szybkie danie. Dodatek ananasa nadaje słodkiego posmaku, a wiórki kokosowe idealnie z nim się komponują. Nigdy nie jedliście takiego typu dania? Koniecznie musicie spróbować. 🙂

Ryż basmati z ananasem, indykiem i kokosem

porcja dla 2 osób

Składniki:

100 g ryżu basmati

1/2 szklanki pokrojonego drobno ananasa

około 100 g piersi z indyka

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

1 łyżka wiórków kokosowych

1 łyżka startego imbiru

1/2 łyżeczki kurkumy

kilka listków świeżej kolendy/ suszonej kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżka oleju sezamowego

sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Soczewicę gotować około 10 min w osolonej wodzie, na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie odcedzić.
  • Czosnek, cebulę drobno pokroić. Pierś z indyka pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, cebulę i imbir. Podsmażyć. Dodać indyka i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać sól, pieprz. Dodać ryż, ananas i przyprawy. Wymieszać i smażyć jeszcze trochę. Dodać olej sezamowy i ponownie wymieszać.  Podawać.

Smacznego! 🙂

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Jud pisze:

    Ciekawe, nieco egzotyczne połączenie 🙂 Z chęcią spróbowałabym takiej kompozycji 🙂

    Lubię

  2. Super danie, posmakowałoby mojemu partnerowi, on lubi takie połączenia 🙂

    Lubię

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s