Dynia jest wspaniałym warzywem. Ma wszechstronne zastosowanie. Można ją wykorzystać zarówno w daniach słodkich np. w muffinkach, sernikach, ciasteczkach czy w daniach wytrawnych jako sos, dodatek do placków, kotletów czy farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! 🙂
porcja dla 4 osób
Składniki:
kluski:
1,5 szklanka puree z upieczonej dyni
2 jajka
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
80 g startego parmezanu
szczypta soli
szczypta cukru
sos:
około 180 ml śmietanki 30%
1/2 pora
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
120 g sera pleśniowego brie/camembert
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto.
- Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić.
- Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier i karmelizować przez chwilę. Dodać ser, śmietankę i przyprawy. Poczekać aż ser się rozpuści. Dodać ugotowane kluseczki i wszystko razem wymieszać.
Smacznego! 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowne 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię dynie, w każdej postaci, pięknie się prezentują 🙂
PolubieniePolubienie
ale muszą być pyszne;)
PolubieniePolubienie
Ale bym zjadła taki obiad! Pysznie wyglądają 🙂
PolubieniePolubienie
Wow przede wszystkim świetnie wyglądają , a i pewnie rewelacyjnie smakują
PolubieniePolubienie
Fajny pzrepis, tylko pzrerobić go na wegański i będize dla mnie bomba 😉
PolubieniePolubienie
Oczywiście, że można przerobić go na przepis wegański. Do klusek nie dodajemy w takim razie jajek, a sos robimy na bazie orzechów nerkowca. 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
hehe no ja jestem fanatykiem tej krainy więc pogoda jaka by nie była jest dla mnie cudowna! W deszczu to się najprzyjemniej w górach biega a mgła inspiruje do zdjęć ;D
PolubieniePolubienie
Wygladają bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Wow! Biorę bez zastanowienia 😀
PolubieniePolubienie
Mistrzowskie jest to danie.
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
PolubieniePolubienie
Intrygujące połączenie 🙂
PolubieniePolubienie
ależ to musi być pyszne!
PolubieniePolubienie
Jeśli smakują tak, jak wyglądają na zdjęciu – to spróbuję! 🙂 Zawsze to coś nowego w (przeważnie monotonnym) jadłospisie.
PolubieniePolubienie
Świetny obiad!
PolubieniePolubienie
Jaglusia, ale pyszności u Ciebie:). Kluseczki – rewelacja! Jestem akurat w szale dyniowym i produkuję z niej najróżniejsze potrawy. na kluseczki jeszcze jednak nie wpadłam. Twój przepis jest bardzo smakowity i chciałabym go wypróbować:).
PolubieniePolubienie
piękny mają kolor:)
PolubieniePolubienie
Wyglądają wprost obłędnie 🙂
PolubieniePolubienie
Ale mi narobiłaś smaka! Kluseczek dyniowych jeszcze nie jadłam, a to coś z pewnością mega pysznego! 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie się prezentują!
PolubieniePolubienie
Ależ to musi być pyszne. Moje ulubione smaki 🙂
PolubieniePolubienie
ojej, aż nabrałam ochoty na kluski 😀 świetne połączenie!
PolubieniePolubienie