Szybki obiad z dodatkiem przygotowanych dzień wcześniej klusek dyniowych? Dlaczego nie! Prosta, a jakże smaczna potrawa na obiad dla każdego. Zasmakuje nawet osobom, które nie przepadają za dynią. Smacznego! 🙂
porcja dla 2 osób
Składniki:
kluski dyniowe:
1 szklanka puree z dyni
3/4 szklanki mąki orkiszowej/jaglanej/ryżowej
sól, cukier
2 jajka
dodatki:
3 łyżki nasion słonecznika
1/3 pora
4 pieczarki
około 150 g filetu z piersi indyka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka tymianku
sól, 1/3 łyżeczki chili
Przygotowanie:
Kluski:
- Wszystkie składniki na kluski zagnieść w misce na ciasto. Jeśli jest zbyt lejące, dodać więcej mąki. Rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i formować kluseczki. Wrzucać do wrzącej, solonej wody i gotować od momentu wypłynięcia przez około minutę. Odcedzić.
- Czosnek i pora drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Indyka pokroić w małe kwadraty.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić czosnek, pora i pieczarki. Podsmażać wszystko przez około 2 minuty. Dodać indyka. Smażyć przez 5 minut. Dodać sól, pieprz. Wrzucić ugotowane kluski i podsmażyć wszystko jeszcze raz. Dodać kmin rzymski, tymianek i chili. Na koniec wrzucić pestki dyni i dokładnie wymieszać. Podawać.
zdrowo i smakowicie
PolubieniePolubienie
Pysznie brzmi ten przepis. Koniecznie muszę wypróbować! 🙂 Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Obłędnie się prezentują ! Uwielbiam dynię i takie kluseczki. W takiej wersji jeszcze nie jadłam. Zrobię na pewno 🙂 !
PolubieniePolubienie
Oh, jak one pięknie się prezentują z tym indykiem 🙂 ! Zjadłabym !
PolubieniePolubienie
Pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Chętnie wypróbuję te kluski, bo jeszcze dyniowych nie jadłam.
PolubieniePolubienie