Wielu z was zna przepisy typu orientalnego głównie z kurczakiem. A co Wy na to, aby dodać wołowinę? Danie ma zupełnie inny smak, niż typowe potrawy azjatyckie. Sos jest bardzo gęsty i idealnie pokrywa wszystkie warzywa i mięso. Makaron ryżowy lub ryż będą wspaniałymi dodatkami. Koniecznie spróbujcie. 🙂
Orientalna wołowina
porcja dla 2 osób
Składniki:
około 100 g makaronu ryżowego lub 3/4 szklanki ryżu białego/basmati
około 100 g wołowiny
1/2 papryki
1/3 cukinii
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo startego imbiru
1/2 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki wody
1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru ( może być ksylitol lub trzcinowy )
szczypta pieprzu
2 łyżki octu ryżowego
szczypta kurkumy, papryki słodkiej, chilli i cynamonu
Przygotowanie:
- Makaron zalać osoloną, wrzącą wodą na około 10 min. Po tym czasie odcedzić.
- Wołowinę pokroić na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić na duże piórka. Czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w słupki a cukinię na połówki w plastry cukinii. Muszą być dość grube.
- Do rondelka dodać sos sojowy, przyprawy i cukier. W szklance rozpuścić w wodzie mąkę i wlać do garnka. Dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia.
- Na patelni rozgrzać dość dużą ilość oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty a następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć przez 3 minuty na dużym ogniu. Następnie dodać wołowinę i smażyć dość krótko przez około 5 minut. Jeśli będziemy smażyć dłużej wołowina będzie twarda.
- Na patelnię wlać wcześniej przygotowany sos i wymieszać.
- Danie wyłożyć do miski i podawać.
Smacznego!
Ale pyszności 🙂 Uwielbiam orientalne smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Kuchnia orientalna jest świetna, zrobić dobrą wołowinę to też sztuka 🙂
PolubieniePolubienie