Zdrowsza wersja makaronu pszennego? Polecam orkisz! Jest o wiele cenniejszym zbożem i zawiera dużo dobroczynnych właściwości. Jeśli jeszcze nie próbowałeś domowego makaronu, po jego zrobieniu i zjedzeniu gwarantuję Ci, że często powrócisz do tego przepisu! Jest prosty w przygotowaniu i nie potrzeba maszynki do rozwałkowania ciasta. Z podanych składników wychodzi porcja makaronu taka jaka jest widoczna na zdjęciu. Można go podawać z różnymi sosami np. pomidorowym, serowym, śmietanowym lub dorzucić go do zupy przed samym podaniem. Zapewniam, że smak jest o wiele lepszy od kupnego, a dużo się nie napracujesz. Wypróbuj!
Składniki:
110 g mąki orkiszowej typ 700
1 średnie jajo
1 łyżka oliwy
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gnieść około 10 minut. Uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie podsypując deskę mąką, rozwałkować ciasto bardzo cienko. Kroić nożem w podłużne paski i odkładać na bok. Pamiętać aby zachodzący na siebie makaron był podsypany mąką. To zapobiegnie jego sklejeniu się. Pozostawić go na minimum 30 min aby lekko podeschnął.
- W dużym garnku zagotować wodę i ją posolić. Wrzucić makaron i przemieszać. Gotować około 1 minuty, odcedzić i przelać wodą. Gotowe!
Super z sosem kurkowym lub śmietanowym!
PolubieniePolubienie
Chyba zaczne robić makarony 😀
PolubieniePolubienie
Jeszcze nie próbowałam makaronu orkiszowego, już nie mówiąc w ogóle o domowym makaronie! Świetny przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Nie ma to jak domowy makaron – najlepszy 🙂
PolubieniePolubienie
O tak, zgadzam się! Chyba wypróbuję przepis 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moim zdaniem maszynka do makaronu przydaje się i to bardzo i bez względu na rodzaj mąki. Ja się z nia już nie rozstaję
Pozdrawiam serdecznie
Kasia
PolubieniePolubienie
Oczywiście, że tak. Robienie makaronu z maszynką jest o wiele prostsze, jednak nie każdy taką posiada, więc podaję przepis z użyciem również wałka. Pozdrawiam. 🙂
PolubieniePolubienie
Makaronu jeszcze nie robiłam. Może kiedyś znajdę na to czas.
PolubieniePolubienie
Nie jestem mistrzem kulinarnym, ale fajna propozycja 🙂
PolubieniePolubienie
Osobiście nie robiłam, ale miałam okazję zjeść i muszę przyznać, że jest zaskakująco dobry. Kiedyś na samo słowo orkisz reagowałam alergicznie. Był taki czas, że mocno go promowało moje otoczenie a im więcej zalet o czymś słyszę, tym mniej mnie interesuje. Podano mi danie z makaronem a gdy zaczęłam się zachwycać padło słowo orkisz. Od tego czasu nie wzbraniam się 🙂
PolubieniePolubienie
mniam, mniam – wygląda pysznie 😉
PolubieniePolubienie
Mam prawie wszystko do zrobienia makaronu i chyba wreszcie się na niego skuszę
PolubieniePolubienie
Lubię wszelkie pełnoziarniste makarony. To, że są zdrowsze, to oczywistość. Ale dla mnie są również ciekawsze w smaku :-). Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Lubię takie przepisy od podstaw. Ten makaron na pewno by mi posmakował 😉
PolubieniePolubienie
Domowy makaron to jest to! Również jestem fanką mąki orkiszowej;)
PolubieniePolubienie